YO YO MEN – LAST CALL

Artiest info
 
facebook

Label: Kerua Records

 

Vier van de leden van de in 2018 opgerichte Belgische bluesrockformatie ‘Yo Yo Men’ stonden van 1986 tot 1993 ook al op het podium onder de naam ‘Blue Blot’, de begeleidingsgroep van de ons veel te vroeg ontvallen Antwerpse blueszanger en songschrijver Luk Renneboog, veel beter gekend onder zijn artiestennaam ‘Luke Walter Jr.’ Toen die op 18 juni 1996 in New York op amper 48-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van leukemie stonden de bandleden voor een vreselijk dilemma want hun mentor en frontman was er niet meer. Ze zijn toen nog een tijdje verder blijven opgetreden met Steve Clisby als zanger maar de successen zoals ten tijde van Luke Walter Jr. bleven nadien uit. Luk Renneboog zou bij leven op 22 november 2021 zijn 74e verjaardag hebben kunnen vieren.

Het duurde tot 2018 toen bassist en ‘Blue Blot’-medeoprichter Jan Meijers het initiatief nam om samen met gitarist Ritchie Severijns, lead en backing vocaliste Catherine Mys, drummer Michael Schack en een serie andere muzikanten enkele try-outs te doen en begin 2019 opnieuw te gaan optreden onder de groepsnaam ‘Yo Yo Men’. Die naam was afgeleid van de hit ‘Yo Yo Man’ van bluesartiest Tony Joe White, een track uit diens album “Lake Placid Blues” uit 1999 en een song die deze in oktober 2018 op 74-jarige leeftijd overleden muzikant samen schreef met zijn echtgenote Leann White. ‘Blue Blot’ had in 1994 ook een album onder die titel uitgebracht, toen nog met Luke Walter Jr. aan de microfoon als zanger.

Uiteindelijk werd ‘Yo Yo Men’ een elfkoppig collectief dat vooral als ‘Blue Blot Tribute Band’ zou gaan optreden. Ze brengen tijdens die shows alle jazz-, funk-, rock- en bluesnummers die ‘Blue Blot’ ook uitbracht maar ook enkele van hun favoriete songs van andere artiesten in deze muziekgenres. Er verschijnt nu een splinternieuwe plaat van ‘Yo Yo Men’ onder de titel “Last Call”. Daarop brengt de band via twaalf tracks een eerbetoon aan Luke Walter Jr., maar ook aan de in september 2018 overleden voormalige ‘Blue Blot’-saxofonist Lenny Northover en aan de Amerikaanse bluestrompettist en bandleider Calvin Owens die in 2008 overleed en een inspiratiebron was voor de songs van ‘Blue Blot’.

De huidige leadzangpartijen worden waargenomen door Charlie Belair en Doc Ro, elk op zes songs. Catherine Mys zingt het nummer “Yo Yo Man” en zangeres Chelsy zingt mee op drie andere tracks. De hierboven reeds vermelde Leann White werd gevraagd of ze eventueel nog nooit uitgebrachte nummers van Tony Joe White had liggen en ze reageerde meteen door het door hem gecomponeerde nummer “A Brave Heart” naar België te sturen. “These Arms Of Mine” van Tony Joe White - ook uit het album “Lake Placid Blues” - wordt hier eveneens door ‘Yo Yo Men’ gecoverd op “Last Call’.

Ook voormalig ‘Blue Blot’-gitarist Marty Townsend leverde een bijdrage af met het door hem geschreven nummer “Blunk Tonight” en de samen met Luke Walter Jr. gecomponeerde liedjes “Let Me Be The One” en “Pretty Good”, de titeltrack van een ‘Blue Blot’-album uit 1992. Roland Van Beeck, die we kennen als de winnaar van het VTM-programma ‘The Voice Senior 2020’ vroeg aan de band of hij de song “Take Time To Know Her” als zijn eerste single met hen mocht inzingen. Dat is een prachtig liefdesliedje dat origineel in 1968 door Percy Sledge werd gezongen en waarvan u hier deze nieuwe coverversie op audiovideo kunt beluisteren. De eerste video bij deze recensie is de opname van een live-uitvoering door ‘Blue Blot’ van de Tony Joe White-song “Yo Yo Man”.

Deze plaat is een waardig eerbetoon door zijn toenmalige vrienden aan één van de allerbeste stemmen die ons Belgenlandje ooit heeft gekend. Eigenlijk zijn de songs op dit album verplichte leerstof voor iedereen die de betere Belgische muziek een warm hart toebedeelt. “Last Call” van ‘Yo Yo Men’ is hopelijk niet het laatste werk dat we van deze topmuzikanten te horen zullen krijgen.

(valsam)